13/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 16 – Pas de la Case / Saint-Gaudens (169 km) –
13/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 16 – Pas de la Case / Saint-Gaudens (169 km) – Tadej Pogacar (UAE TEAM EMIRATES) et Richard Carapaz (INEOS – GRENADIERS)

Patrick Konrad dari Austria meraih kemenangan solo yang mengasyikkan di Peringkat 16 Tour de France 2021.

Dia terus menyerang dari Col de Portet-d’Aspet –  pendakian terakhir peringkat berbukit 169km.

Ini adalah kemenangan peringkat Tour de France pertama pelumba berusia 29 tahun yang juga kemenangan profesional buat ulung kali.

Tadej Pogacar mengekalkan jersi kuning ketika kumpulan pemimpin keseluruhan melintasi garisan hampir 14 minit kemudian tanpa perubahan ketara di puncak klasifikasi kesuluruhan.

Walaupun pelumba Slovenia itu terpaksa berwaspada kerana serangan dari saingannya pada pendakian terakhir dan kemudian pemecutan hingga ke penghujung, Pogacar tetapi menghabiskan satu lagi perjalanan tanpa tekanan untuk juara bertahan ketika perlumbaan disambung semula selepas hari rehat Isnin.

Keadaan lembap pada keturunan Portet-d’Aspet yang berbahaya adalah kebimbangan utama bagi para penama besar di peloton, yang kelihatannya menyelamatkan kaki mereka untuk kemuncak puncak yang melelahkan pada hari Rabu di Col du Portet 2.215m.

“Hari ini cukup sibuk,” kata Pogacar. “Kami bermula dalam cuaca yang sangat sejuk, maka pertarungan untuk melepaskan diri dalam dua jam pertama sangat sengit hingga ia tenang.

“Pada akhirnya ada bunga api lagi – saya tidak tahu apa yang berlaku pada akhir pendakian terakhir itu, saya hanya mengikuti yang di depan – tetapi bagus untuk memanaskan kaki.

“Saya tidak bimbang tetapi saya rasa ia akan menjadi hari yang paling sukar – hari paling sukar dalam Jelajah.”

Mark Cavendish dari Britain melengkapkan lebih dari 23 minit di belakang Konrad tetapi masih dalam had masa untuk melengkapkan pentas.

Cavendish mengekalkan jersi hijau sebagai pendahulu kategori mata tetapi menyaksikan pendahuluannya dipotong menjadi 37 mata oleh pelumba Australia Michael Matthews, yang menduduki tempat ketiga.

Matthews adalah sebahagian daripada kumpulan mengejar sembilan orang yang juga termasuk David Gaudu dari Perancis dan Sonny Colbrelli dari Itali yang tidak dapat mengalahkan Konrad dalam beberapa kilometer terakhir.

Pelumba Austria itu melakukan serangan solo lebih dari 30km dari penamat, dan berkata: “Saya sudah tiga kali berehat tetapi selalu menunggu sehingga peluang terakhir.

“Tidak selalu merupakan keputusan yang baik untuk pergi lebih awal tetapi saya mencubanya dan saya sangat gembira kerana saya dapat melangkah ke akhir.

“Ini adalah kemenangan pertama saya dalam jelajah dunia dan ini adalah perlumbaan berbasikal terbesar di dunia, jadi saya benar-benar tidak bersuara. Saya sangat gembira.” – Oleh Akira Wong

 

Klasifikasi Keseluruhan selepas Peringkat 16

  1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates) 66jam 23min 06saat
  1. Rigoberto Uran (Col/EF Education) +5min 18saat
  1. Jonas Vingegaard (Den/Jumbo) +5min 32saat
  1. Richard Carapaz (Ecu/Ineos Grenadiers) +5min 33saat
  1. Ben O’Connor (Aus/AG2R Citroen) +5min 58saat
  1. Wilco Kelderman (Ned/Bora-Hansgrohe) +6min 16saat
  1. Alexey Lutsenko (Kaz/Astana) +7min 01saat
  1. Enric Mas (Spa/Movistar) +7min 11saat
  1. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +8min 02saat
  1. Pello Bilbao (Spa/Bahrain-Victorious) +10min 59saat
- Advertisement -