Ketua jurulatih Malaysia Kim Pan-gon menyasarkan tempat ke Terakhir 16 Piala Asia AFC 2023 di Doha, Qatar tahun depan.

Edisi ke-18 Piala Asia AFC akan diadakan pada 12 Januari hingga 10 Februari 2024.

“Apa yang saya katakan ialah Piala Asia bukanlah peringkat yang mudah. Terdapat pasukan yang lebih baik daripada kita. Semua pihak mesti bersedia untuk ini, dalam apa jua keadaan kita mesti bersatu, menggalakkan satu sama lain dan menggalakkan pemain kita, ini penting,” kata pakar taktik berusia 54 tahun itu.

“Kita akan cuba yang terbaik, kita mahu memberikan perlawanan yang bagus, menang dan layak ke 16 Terakhir dan membawa kegemilangan kepada Malaysia tetapi saya fikir kita mesti (melakukannya) langkah demi langkah.’’

Semasa perlawanan persahabatan di Kuala Terengganu, Malaysia telah kalahkan Kepulauan Solomon dan Papua New Guinea.

Pan-gon berkata Harimau Malaya akan bermain sekurang-kurangnya enam perlawanan kompetitif sebelum ke Qatar termasuk Kejohanan Merdeka pada Oktober.

“Kita akan cuba berapa lama kita boleh bermain bola sepak dengan pendekatan taktikal pasukan dan selepas perlawanan percubaan nanti, kami akan memutuskan bagaimana kami akan bermain di Piala Asia nanti,” katanya.

Untuk Piala Asia AFC 2023, Malaysia berada dalam Kumpulan E menentang pemenang dua kali Korea Selatan, Jordan dan Bahrain. – Oleh Mughayat Syah

- Advertisement -