Universiti Kuala Lumpur (UniKL) berdepan kesukaran sebelum melakar kemenangan 2-1 ke atas Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada saingan Liga Perdana, TNB Liga Hoki Malaysia hari ini.

Berlangsung di Stadium Tun Razak, UiTM mempamer aksi cemerlang sepanjang separuh masa pertama apabila berjaya mencipta beberapa peluang untuk menjaringkan gol.

Namun segala peluang itu termasuk satu penalti stroke yang diperoleh pada minit ke-22 disia-siakan begitu saja.

Meskipun kali pertama menurunkan lima daripada enam pemain importnya iaitu Martrijn Havenga, Valentin Verga, Robert Kemperman (Belanda), Timothy Deavin dan Kieran Govers (Australia), UniKL dilihat agak bergelut. 

Sama seperti UiTM, UniKL juga dihadiahkan penalti stroke di suku ketiga tetapi tolakan Muhammad Razie Abdul Rahim sedikit tersasar di luar gawang gol.

UniKL akhirnya berjaya memecah kebuntuan minit ke-40 menerusi Mohamad Sukri Abdul Mutalib yang melakukan pukulan rendah selepas menerima hantaran dari Kemperman.

UniKL kemudian dihadiahkan penalti stroke selepas penjaga gol UiTM, Mohd Adi Fazri Ab Rahim menjatuhkan Kemperman sebelum Havenga menyempurnakan penalti stroke minit ke-46.

Seminit sebelum tamat perlawanan, Mohd Azwar Abd Rahman merapatkan jurang untuk UiTM menerusi gol padang tetapi ia sudah terlambat untuk menafikan kemenangan UniKL.

Ketua jurulatih UniKL,  Arul Selvaraj mengakui barisan pemainnnya terutama tonggak import tidak beraksi dengan baik di awal permainan kerana perlu menyesuaikan diri dengan corak permainan mereka. 

“Di dalam senarai pemain memang nampak skuad kami sudah lengkap. Tetapi ia tidak menggambarkan prestasi di atas padang yang masih agak kucar kacir.

“Bagaimanapun ia sedikit pun tak merisaukan saya. Mereka semua terutamanya pemain import adalah antara pemain terbaik dunia.
 “Saya yakin mereka dapat menyesuaikan diri dengan cepat,” katanya.

Arul juga memuji prestasi UiTM yang memberi saingan sengit kepada barisan pemainnya.

“Saya lihat UiTM sangat bekerja keras dan mereka sentiasa melakukan gerakan berbahaya ke kawasan kami,” katanya.

UniKL akan bertemu TNB 18 Januari ini di Stadium Tengku Abdullah, Bangi. 

- Advertisement -