Pentadbiran Sukan Vietnam dan Persekutuan Bolasepak Vietnam (VFF) bertemu minggu ini untuk membincangkan bidaan bersama dengan negara ASEAN lain untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2034.

Idea gabungan bidaan ASEAN telah disangkal sejak 2011.

Selepas banyak perbincangan, pemimpin negara ASEAN dan pegawai bola sepak dari Persekutuan Bolasepak ASEAN telah bersetuju untuk membida menjadi tuan rumah bersama kejohanan edisi 2034 itu.

Pada 2017, ASEAN mengadakan perbincangan mengenai pelancaran usaha bersama dengan Presiden FIFA Gianni Infantino semasa lawatannya ke Myanmar.

Pada Januari tahun itu, FIFA mengesahkan Piala Dunia 2026 akan mempunyai 48 pasukan finalis, berkembang daripada 32, jadi menganjurkan kejohanan di beberapa negara dilihat sebagai cara yang logik untuk menampung peningkatan itu.

Pada Jun 2019, Perdana Menteri Thailand Prayut Chan-o-cha mengumumkan bahawa semua 10 negara ASEAN telah bersetuju untuk merayu untuk penganjuran bersama Piala Dunia FIFA 2034.

Bagaimanapun, pada Oktober 2019, hanya lima negara ASEAN secara rasmi mencadangkan penganjuran bersama pertandingan 2034, dengan Thailand mengetuai inisiatif itu.

Empat negara lain dalam usaha bersama yang dicadangkan ialah Indonesia, Malaysia, Singapura dan Vietnam.

Lima anggota ASEAN yang tidak termasuk dalam cadangan itu ialah Brunei DS, Kemboja, Laos, Myanmar, dan Filipina.

Pada masa itu, negara lain juga menunjukkan minat untuk mengadakan Piala Dunia 2034, termasuk China, Mesir, Zimbabwe, Nigeria, dan pembida bersama Australia dan New Zealand.

Pada Jun 2022, Perdana Menteri Kemboja Hun Sen, yang juga pengerusi ASEAN pada masa itu, menyuarakan sokongannya terhadap bidaan ASEAN.

Kira-kira sebulan kemudian, ASEAN mengadakan mesyuarat untuk membincangkan persediaan untuk idea itu, yang menyimpulkan bahawa pembinaan infrastruktur yang memenuhi keperluan FIFA adalah keutamaan.

Pada masa ini, Stadium Nasional My Dinh di Hanoi, yang sering menganjurkan acara sukan kebangsaan dan antarabangsa, mempunyai kapasiti 40,000 orang.

Seorang pemimpin VFF berkata, jika Vietnam dipilih menjadi tuan rumah bersama peringkat kumpulan Piala Dunia 2034, negara itu memerlukan stadium yang lebih moden dan lebih besar.

Vietnam perlu menambah banyak bidang latihan standard FIFA, infrastruktur pengangkutan, infrastruktur penjagaan kesihatan dan operasi kejohanan yang memenuhi kriteria profesional.

Selain itu, kapasiti kewangan adalah faktor paling penting yang menentukan sama ada Vietnam dan negara ASEAN lain boleh bersama-sama menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034, menurut pemimpin VFF itu.

Menurut statistik rasmi, Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar menelan belanja lebih AS$200 bilion, menjadikannya edisi paling mewah dan mahal dalam sejarah kejohanan itu.

Sebagai perbandingan, Piala Dunia 2018 di Rusia mempunyai bajet sebanyak $13.2 bilion.

- Advertisement -