Kejohanan AEON Credit Junior Purple League (ACPLJ) membuka tirai dengan acara lelaki Bawah-15 dan Bawah-18 tahun mencuri tumpuan pada hari pertama kejohanan.

Balakong BC tampil mendahului setelah mempamerkan aksi dominan dengah menyapu bersih pusingan awal selepas tiga pemain perseorangan mereka mencatat kemenangan bergaya untuk melangkah mudah ke pusingan kedua.

Pemain perseorangan Bawah-18 tahun Balakong BC, Lee Qi Hong mendapat kemenangan “walkover” selepas Farlim BC menarik diri dari kejohanan, rakan sepasukanya Ting Wen Xuan membuktikan bahawa dia berada di kelas tersendiri selepas mencatat kemenangan “straight-games” keatas pemain Pulau Pinang BC, Chia Chun Yew.

Pemain perseorangan Bawah-15 tahun Balakong BC Liew Wen Jie, menumpaskan Koo Wye Jien dari Amanjaya BC dengan merangkul tiga kemenangan “straight games”, untuk memberi momentum kepada pasukannya untuk memenangi tiga daripada empat perlawanan mereka.

Kekalahan 3-0, Wee Yee Tern kepada pemain Segamat Spiritual Khoo Jun Sheng membantutkan harapan Balakong BC untuk mencatat rekod sempurna pada hari pertama kejohanan tetapi Yee Tern masih memiliki ruang untuk bangkit semula pada acara beregu lelaki.

Jurulatih dan ketua pasukan Balakong BC, Mah Jun Loong berkata mereka akan membariskan 10-pemain pada acara beregu wanita Bawah 15-tahun dan beregu campuran.

Jun Loong  meletakan sasaran untuk memenangi setiap acara dan yakin dapat membuktikan kemampuan mereka walaupun pasukan tersebut membuat penampilan sulung pada ACPLJ 2020.

Walaupun Balakong BC bermula garang pada pusingan pertama, pasukan lain – Rawang BC, Butterworth BC, OUG Tactical BC dan Ampang Jaya BC – juga telah mempamerkan aksi memberansangkan dan membuktikan bahawa mereka perlu turut diberi perhatian dalam acara lelaki.

ACPLJ edisi kali ini menampilkan lebih 300 pemain di bawah umur 18-tahun dari 40 kelab dari seluruh negara. Kejohanan kali ini membariskan 10 acara yang dibahagikan kepada kategori bawah 18-Tahun dan Bawah 15 tahun iaitu – perseorangan lelaki, beregu lelaki, perseorangan wanita, beregu wanita dan beregu campuran.

 

Setiap pemenang akan memerima medal kejuaraan dan tiga mata, manakala naib juara dan semifinalis akan menerima dua dan satu mata masing-masing.

Kelab yang mengumpul skor kumulatif tertinggi akan dinobatkan sebagai juara keseluruhan. Sekiranya dua atau lebih pasukan berkongsi mata dalam penentuan kejuaraan, kemenangan akan ditentukan berdasarkan jumlah pemenang di dalam sesebuah pasukan.

Jika pasukan-pasukan masih terikat dengan jumlah pemenang, maka kejuaraan akan ditentukan menerusi jumlah bilangan pemenang dari pusingan separuh akhir dan perlawanan berikutnya.

Disamping hadiah wang kemenangan, pasukan juara, naib juara, semifinalis, juara keseluruhan dan juara kategore Bawah-18 tahun akan mendapat jemputan untuk mengikuti kem latihan intensif yang akan dikendalikan oleh Persatuan Badminton Malaysia (BAM)

Pertandingan Purple League Junior (PLJ) yang diadakan setiap tahun ini telah memasuki tahun keenam penganjurannya. Tujuannya adalah untuk mencari dan mencungkil bakat muda baru dan menyediakan platform bagi pemain-pemain untuk mempamerkan bakat mereka, mendapatkan pengalaman yang kompetitif, dan membina keyakinan diri dalam sukan badminton.

AEON Credit Service (M) Berhad telah bergabung sebagai penaja utama bagi Purple League Junior selama tiga tahun sejak 2019 sebagai sebahagian daripada tanggungjawab sosial korporatnya dalam membangunkan bakat tempatan.

2020永旺信用青年紫盟羽毛球联赛”开打

无拉港羽毛球俱乐部志在必得

即时新闻稿

(金宝31日讯)2020永旺信用紫盟羽联青年赛今天揭开战幕,上半天进行的是男子15岁以下及男子18岁以下的首圈,其中无拉港羽毛球俱乐部的表现出色,三位男单球员闯关成功,晋级次圈。

由于有三支球队首次新冠肺炎检测不过关,虽然过后证实只是虚惊一场,但被拒于赛场门外,它们包括发林羽毛球俱乐部、怡保羽毛球俱乐部以及八打灵再也羽毛球俱乐部。

无拉港的18岁以下男单李启鸿因为发林的对手缺阵而首圈轮空;他的队友张文轩成功以三局直落11-3、11-6、11-6狂扫来自槟城的对手谢骏有。15岁以下的师弟刘文杰同样三局直落完胜阿曼再也的高伟健,携手师兄晋级。可惜另一位师弟黄宇腾0-3不敌昔加末的劲敌邱俊升,无法锦上添花。不过黄宇腾有兼项男双,所以在接下来的比赛仍有亮相的机会。

无拉港领队兼教练马润隆在赛后接受采访时表示,它们共派出10名球员参加所有除了15岁以下女双和混双的项目。

他雄心勃勃地把目标放在每个参赛项目的冠军,他认为他的爱将焖具备问鼎的实力。

经过一轮的较量,除了无拉港,万挠羽毛球俱乐部、北海羽毛球俱乐部、华联花园羽毛球俱乐部、以及安邦再也羽毛球俱乐部等也展现了它们在男子赛事的强大实力。

本届赛事共有来自全马各地40支俱乐部300余名18岁以下的球员参加。赛事共分为18岁以下男单、男双、女单、女双、混双以及15岁以下男单、男双、女单、女双、混双共10个赛事。

除了每个项目的冠亚军及半决赛人马能够赢得奖金奖牌,冠军还能够为俱乐部贡献3分;亚军2分以及半决赛的两队1分。

累计最高分的俱乐部将成为全场总冠军。若有俱乐部的积分相同,将以冠军的数量较多的为优胜者。若数量再次打平则将计算半决赛及之后的比赛的局分,高者胜出。

这个赛事的总奖金为3万900令吉,除了各项及总冠军队伍的一万令吉奖金,18岁以下各项的冠军还能被招入由大马羽总主办的羽毛球集训营。

- Advertisement -