Muhammad Farhan Mohamad Zain pada asalnya adalah seorang pelajar biasa yang mengambil jurusan Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan di Universiti Kuala Lumpur (UniKL).

Namun segala-galanya berubah 360 darjah apabila pemain berasal dari Seremban itu daftarkan sebagai antara pemain utama UniKL untuk beraksi pada saingan Liga Hoki Malaysia (MHL) 2019.

Farhan yang baru saja pada tahun pertama di UniKL, mengakui sama sekali tidak menyangka dapat menyarung jersi kelab yang memenangi Piala TNB musim lalu itu.

“Secara jujur saya sendiri tak pernah menyangka dapat beraksi bersama UniKL sebab saya tahu bukan mudah untuk berada dalam pasukan.

“Segala-galanya bermula tahun lalu ketika majlis perasmian Stadium Tengku Abdullah di Bangi. Saya diminta beraksi dengan pasukan utama UniKL yang ketika itu tidak cukup pemain untuk perlawanan persahabatan bersama pasukan UniKL yang memenangi kejuaraan Liga Hoki Remaja pada 2010.

“Daripada situ, ketua jurulatih, Arul Selvaraj dapat melihat bakat saya dan kemudian memanggil saya untuk menyertai latihan bersama skuad utama,” katanya.

Farhan yang baru berusia 19 tahun berkata, dia sememangnya cukup teruja dapat beraksi dengan barisan pemain ternama seperti pemain kebangsaan, Muhammad Razie Abd Rahim, Mohamad Sukri Abdul Mutalib dan tonggak import seperti Robert Kemperman serta Martijn Peter Havenga.

“Pada awalnya memang rasa janggal sebab saya beraksi dengan pemain kebangsaan dan import yang kesemuanya mempunyai nama besar.

“Tapi selepas itu saya mula menyesuaikan diri. Mereka juga sering memberi nasihat kepada saya. Bagi saya pengalaman beraksi dengan barisan pemain bintang ini sangat mahal. Sudah pasti ia akan menjadi kenangan manis untuk saya selama-lamanya.”

“Saya akan cuba membalas kepercayaan jurulatih terhadap saya dengan beraksi cemerlang di saingan liga,” katanya.

Farhan yang mula beraksi dalam sukan hoki di Sekolah Kebangsaan Taman Tuanku Jaafar, pernah beraksi pada saingan Liga Hoki Remaja Malaysia musim lalu bersama pasukan Sekolah Menengah Kebangsaan Dato Bentara Luar (SMKDBL)-UniKL-PHJ.

Sementara itu, Presiden Kelab Hoki UniKL, Datuk Amir Azahar, ketika menceritakan semula detik pertama kali melihat aksi Farhan mengakui amat tertarik dengan keberaniannya beraksi di sisi pemain utama UniKL.

“Bakatnya dikesan ketika dipanggil menyertai perlawanan pertunjukkan yang diadakan sempena majlis perasmian Stadium Tengku Abdullah (Battle of the Champions) pada 20 Ogos 2018. 

“Pada waktu tersebut, Farhan telahpun menjadi penuntut di UniKl MFI, Bangi dan daripada enam pemain kalangan penuntut yang dijemput dia dilihat paling menonjol.

“Dan saya yakin ini adalah permulaan penyertaan pemain dari kalangan pelajar yang dijangka akan terus berkembang terutamanya apabila UniKL mula menawarkan program dalam bidangan Pengurusan dan Teknikal Sukan pada Sept 2019,” katanya.

- Advertisement -