Brunei FA (FABD) menghadapi risiko digantung oleh FIFA selepas apa yang disifatkan sebagai campur tangan kerajaan berikutan penggantungan dan pemecatan Presiden dan Setiausaha Agung masing-masing oleh Pendaftar Pertubuhan Brunei (RoS).

Presiden FABD Pengiran Matusin Pengiran Matasan telah diberhentikan daripada tugasnya manakala Setiausaha Agung Mohammad Shahnon Mohd Salleh telah dipecat.

“Pihak Pendaftar Pertubuhan (RoS) telah mengambil tindakan yang menyebabkan saya dan Setiausaha Agung tidak terlibat dalam sebarang urusan bola sepak negara.

“Sebagai ahli FIFA dan AFC, kami mempunyai mandat tersendiri dalam menguruskan persatuan tanpa campur tangan pihak lain.

“Oleh itu, apabila saya dan Setiausaha Agung menerima surat daripada RoS bahawa kami telah dilepaskan daripada jawatan kami dalam persatuan itu, adalah menjadi hak FABD untuk melaporkan kepada FIFA dan AFC. FIFA dan AFC menghubungi RoS menyatakan bahawa tindakan sedemikian tidak boleh diterima oleh FIFA dan AFC.”

Dengan Kongres FABD yang dirancang ditangguhkan, FIFA telah meminta FABD meminta kepada RoS meminta penjelasan mengenai penggantungan dan pemecatan itu.

“Dalam kes pelanggaran sedemikian, FABD mungkin perlu digantung mengikut artikel 16 statut FIFA yang mengakibatkan FABD kehilangan semua hak keahlian mereka seperti yang ditakrifkan dalam artikel 13 statut FIFA. Menurut artikel 16.3 statut FIFA, persatuan ahli yang digantung tidak boleh menggunakan mana-mana hak keahlian mereka dan persatuan ahli lain tidak boleh melayan hubungan sukan dengan persatuan ahli yang digantung itu,” tambahnya.

“Jika digantung, kami akan kehilangan segala-galanya dan tidak akan dapat bersaing dalam Liga S. Ini adalah kesan segera.”

Kali terakhir Brunei FA digantung adalah pada 2009 sebelum ia ditarik balik dua tahun kemudian.

- Advertisement -