Usaha terbaru untuk menubuhkan Liga Super kelab bola sepak terbesar Eropah runtuh dengan cepat di bawah beban kemarahan peminat, tetapi idea itu tidak padam.

Kini Mahkamah Keadilan Eropah akan menyampaikan keputusan mengenai Liga Super minggu ini yang boleh menjadi kemenangan penting bagi badan induk bola sepak Eropah, UEFA, atau menghantar gelombang kejutan melalui sukan itu.

Kes ini bermula pada April 2021, apabila 12 kelab terbesar Eropah mengumumkan mereka telah mendaftar ke Liga Super yang dirancang, sejurus sebelum UEFA mendedahkan pembaharuan kepada Liga Juara-Juara.

Ide Liga yang baru bermula dengan cepat runtuh apabila berhadapan dengan tindak balas yang kuat daripada penyokong, kedua-dua UEFA dan badan induk dunia FIFA mengancam untuk mengambil tindakan tatatertib terhadap kelab yang terlibat.

Peminat Inggeris khususnya tetap setia kepada model liga domestik tradisional mereka dan sembilan daripada 12 kelab pemberontak – termasuk enam dari Liga Perdana Inggeris – membaling dalam tempoh 48 jam.

Namun ancaman pemisahan oleh kelab paling berkuasa di Eropah untuk membentuk liga tertutup gaya AS yang menguntungkan, tanpa kenaikan pangkat atau penyingkiran, masih bergantung kepada bola sepak.

Sama ada mereka akan membuat kemunculan semula atau tidak mungkin bergantung pada penghakiman Khamis, apabila mahkamah akan memutuskan beberapa soalan yang dikemukakan kepadanya pada 2021 oleh hakim di Madrid.

Tetapi yang paling penting ia akan memutuskan sama ada UEFA “menyalahgunakan kedudukan dominannya” dalam menyerahkan semua kejohanan di Eropah kepada pihak berkuasanya, dan mengancam hukuman terhadap kelab dan pemain. – OLEH MUGHAYAT SYAH

- Advertisement -