14/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 17 – Muret / Saint-Lary-Soulan Col du Portet (178,4 km) – Caravane

Pendakwa Perancis telah membuka siasatan awal terhadap tuduhan ‘doping’ terhadap Bahrain-Victorious setelah hotel pasukan mereka digeledah.

Bilik penunggang dan bas pasukan digeledah pada hari Rabu di Tour de France tetapi tiada tangkapan dibuat.

Pasukan yang berpangkalan di Bahrain mengesahkan bahawa mereka telah memberikan salinan fail latihan penunggang mereka kepada pihak polis.

Pengarah teknikal pasukan Vladimir Miholjevic mengatakan bahawa mereka ‘memenuhi semua permintaan pegawai’.

Dia menambahkan, tim tersebut berkomitmen untuk mematuhi ‘semua persyaratan peraturan’.

Pejabat pendakwa di Marseille mengatakan bahawa siasatan adalah kemungkinan adanya ‘pemerolehan, pengangkutan, pemilikan, pengimportan bahan terlarang atau kaedah larangan untuk digunakan oleh atlet tanpa alasan perubatan’.

“Siasatan awal terus dilakukan untuk menentukan kenyataan atau tidaknya kesalahan yang membenarkan permulaannya,” tambah kenyataan pejabat pendakwa.

“Adanya penyiasatan ini dan operasi yang dilakukan sama sekali tidak meramalkan adanya kesalahan jenayah. Sesiapa yang disyaki atau didakwa dianggap tidak bersalah hingga terbukti bersalah.”

Miholjevic mengatakan keadaan itu mengganggu pemulihan penunggangnya untuk tahap 18 pada hari Khamis, laluan sejauh 129.7km dari Pau ke Luz Ardiden, yang merupakan pentas gunung terakhir dan boleh dikatakan hari paling menghukum dalam perlumbaan tahun ini.

Bahrain-Victorious telah menikmati Tour yang berjaya setakat ini, walaupun kehilangan klasifikasi kesuluruhan utama mereka berharap Jack Haig dalam kemalangan di tahap tiga.

Pelumba Sepanyol Pello Bilbao kini berada di tangga ke-10 dalam klasifikasi kesuluruhan perlumbaan, sementara mereka juga telah meraih dua kemenangan peringkat, dengan Matej Mohoric memenangi peringkat tujuh dan Dylan Teuns berada di tangga ke lapan. – Oleh Akira Wong

- Advertisement -