Rakan Kongsi Liga Malaysian Football League (MFL) menganggap keputusan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Malaysian Football League (MFL) untuk menangguhkan kesemua kejohanan bermula Isnin adalah tepat pada masanya demi keselamatan semua pihak susulan penularan wabak COVID-19.

Mengambil kira wabak yang mengancam nyawa itu semakin merebak keseluruh dunia, adalah wajar untuk setiap badan induk sukan mengambil keputusan menangguhkan segala aktiviti luar demi menjaga kesihatan semua baik pemain, jurulatih dan penyokong.

Jelas Setiausaha Kehormat Johor Darul Ta’zim (JDT), Kapten Mohd Anizam Jamian, wabak COVID-19 perlu dipandang serius dan beliau percaya semua pasukan menyokong penuh keputusan bersama FAM-MFL itu termasuklah mengharungi baki perlawanan minggu lalu tanpa penonton.

“Melihat kepada isu ini, memang boleh katakan sangat merbahaya dan kami di pihak JDT akan ikut apa yang diputuskan oleh FAM dan MFL kerana kita rasa ini memang untuk keselamatan semua pihak.

“Kami akan lakukan pemulangan semula bayaran tiket kepada penyokong yang sudah membeli tiket di dalam talian dan penjualan tiket di kaunter juga tidak akan dibuka.

“Sudah pasti, JDT di stadium baharu (Stadium Sultan Ibrahim) sentiasa teruja dengan sorakan peminat-peminat dan beraksi tanpa mereka, keadaan agak suram buat kali pertama dan yang penting, langkah pencegahan tetap akan diambil dengan sewajarnya di stadium nanti”, katanya.

Dalam pada itu, Setiausaha Eksekutif Kedah FA, Shahrul Samsudin sedar perlawanan tumpuan diantara Kedah dan Selangor di Stadium Darul Aman hilang serinya tanpa kehadiran penyokong namun beliau yakin keputusan yang terhasil sedikit sebanyak mengubat duka semua penyokong Lang Merah.

“Dalam bola sepak kita tahu memang melibatkan orang ramai dan dua faktor penting ini perlu diambil serius iaitu faktor kesihatan dan keselamatan semua orang.

“Bermain tanpa penonton untuk perlawanan yang dianggap tradisi apabila menentang Selangor memang agak ralat sedikitlah kerana biasanya mesti ramai yang akan datang, tetapi kita perlu beri keutamaan kepada mereka untuk mengelak perkara tidak diingini berlaku”, katanya

Setiausaha Kehormat Persatuan Bolasepak Perak (PAFA), Mohamad Azlin Mohd Nadzri pula mengambil pendekatan yang positif atas penangguhan saingan Liga Malaysia ini untuk pasukan mengambil peluang menggunakan masa yang ada untuk memperkemaskan latihan dan memperbaiki kelemahan.

Sudah pasti, keputusan untuk menangguhkan semua kejohanan ini akan memberi masalah kepada FAM dan MFL bagi melakukan perancangan seterusnya kerana tidak ada tarikh yang pasti untuk kembali memulakan saingan, tetapi PAFA akan sentiasa menyokong apa jua keputusan bagi mengutamakan kesihatan semua pihak.

“PAFA daripada awal memang menantikan keputusan seperti ini diambil oleh FAM dan MFL dan mereka membuat keputusan betul kerana meletakkkan kepentingan rakyat dan negara.

“Memang kita tahu, pihak mereka akan berdepan masalah kerana kita sendiri tidak tahu bila saingan akan bersambung disebabkan ia tertakluk kepada perkembangan penularan wabak itu dan kami di Perak akan ambil kesempatan ini untuk meneruskan latihan untuk memperkemaskan pasukan dengan lebih baik,” jelasnya.

Sebanyak lima perlawanan CIMB Liga Super 2020 telah berlangsung pada Sabtu dan Ahad malam manakala enam perlawanan bagi saingan Liga Premier sebelum kesemua perlawanan ditangguhkan bermula Isnin.

- Advertisement -