Siri Kejuaraan Cub Prix AAM Malaysia PETRONAS kembali bersambung setelah berehat panjang sempena bulan Ramadan dan sambutan Hari Raya Aidilfitiri yang akan berlangsung di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS), Selangor pada 15 dan 16 Julai ini.

Perlumbaan pusingan kelima pada minggu ini menyaksikan MAEPS menjadi hos buat tahun ketiga berturut-turut dengan penyediaan litar yang mencabar termasuk laluan lurus berbukit yang memerlukan kelebihan dari segi kuasa jentera.

Saingan minggu ini juga menyaksikan Kasma Daniel Kasmayudin (PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor) yang terlepas aksi pusingan keempat di Teluk Intan kerana menyertai Kejuaraan Moto3 Remaja Dunia CEV di Sepanyol, Mei lepas akan kembali ke litar dalam usaha untuk merampas kembali kedudukan selaku pendahulu keseluruhan kategori CP150.

Selepas empat pusingan, Ahmad Afif Amran (PETRONAS Sprinta Yamaha-CKJ yang menjuarai perlumbaan di Teluk Intan kini mendahului kedudukan keseluruhan dengan 51 mata manakala Kasma di tangga kedua dengan 50 mata diikuti rakan sepasukan, Ahmad Fazli Sham di kedudukan ketiga dengan 40 mata.

Saingan CP115 pula terarah kepada Md Akid Aziz yang memburu kemenangan keempat berturut-turut manakala saingan kelas Wira tertumpu kepada persaingan diantara dua pasukan, PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech dan Idemitsu Kozi Yam Honda Racing.

Md Aiman Tahirudin dari pasukan PETRONAS Sprinta Yamaha – AFB Tech sedang mendahului kedudukan dengan 66 mata manakala Saiful Azhary Muhamad di kedudukan kedua dengan 49 mata.

Menurut Ketua Operasi Cub Prix, Shafry Azizan, persaingan diantara pelumba-pelumba pasti menarik terutama di dalam kelas CP150. “Selain kehadiran semula Kasma, yang juga pemenang di litar ini pada musim 2016, mesyuarat bersama pengurus-pengurus Jun lepas juga telah bersetuju dengan beberapa perubahan teknikal jentera yang akan mula diguna-pakai pada pusingan ini.

“Selain itu, Kejuaraan Cub Prix juga akan dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti sampingan yang menarik seperti penampilan istimewa artis jemputan, pengenalan model baharu motosikal, pertunjukan aksi motosikal, autoshow, penampilan pelumba GP negara dan banyak lagi aktiviti yang sesuai untuk pelbagai peringkat umur. Tiada sebarang bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung,” jelas Shafry.

 

CUB PRIX RESUMES 2017 SEASON WITH ROUND 5 AT MAEPS

After a month-long mid-season break for the Ramadhan festivities, the 2017 PETRONAS AAM Malaysian Cub Prix Championship season will resume with Round 5 scheduled to be held at the Malaysian Agriculture Exposition Park (MAEPS) in Serdang this July 15 and 16.

This will be the third Cub Prix event to be hosted within the exposition park. The temporary circuit at MAEPS had often been touted as the ideal Cub Prix battle ground.

The upcoming race will see defending champion Kasma Daniel Kasmayuddin (PETRONAS Sprinta Yamaha Maju Motor) returning to take back the CP150 championship lead after missing out on the previous round due to a clash of schedules with the Spanish National Championship.

After four rounds of competition, Ahmad Afif Amran (PETRONAS Sprinta Yamaha-CKJ) has taken charge with 51 points at the top of the rankings table. Kasma’s absence from Round 4 had caused the young Johorian to slip down the ladder. Kasma is now second overall with 50 points. His senior team mate, Ahmad Fazli Sham is third with 40 points.

The CP115 spotlight will be trained firmly on Mohd Akid Aziz who is in the hunt for his fourth consecutive win of the year. The age-capped Wira category will be a straight out fight between two strong racing outfits – team PETRONAS Sprinta Yamaha-AFB Tech and Idemisu Kozi Yam Honda Racing.

Spectator entry is free.

- Advertisement -