Kerajaan Malaysia mahu Korea Utara memberi jaminan keselamatan ke atas skuad bola sepak negara yang akan bertandang ke Pyongyang untuk perlawanan kelayakan Piala Asia 2019 pada 8 Jun ini.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin berkata walaupun tiada sebarang sekatan perjalanan untuk ke negara itu, masih timbul pelbagai isu melibatkan Korea Utara dengan negara lain.

“Kita harap¬†Korea¬†Utara boleh memberi jaminan¬†keselamatan terhadap pasukan¬†kita…bukan hanya¬†ketegangan yang wujud¬†(sebelum ini) ¬†antara¬†Malaysia dan Korea¬†Utara¬†yang saya rasa sudah selesai, tetapi¬†Korea¬†Utara sekarang ini menghadapi pelbagai¬†isu melibatkan dunia luar.

“‚ÄôKita berharap perlawanan dapat berlangsung¬†dan pasukan negara selamat¬†pulang ke Malaysia. Apabila¬†AFC (Konfederasi Bola Sepak Asia) membuat keputusan, kita perlu akur,‚ÄĚ katanya¬†kepada pemberita¬†selepas¬†melancarkan detik 100 hari¬†penganjuran¬†temasya Kuala Lumpur 2017 di KL Sentral¬†di sini, hari ini.

AFC mengumumkan aksi antara Malaysia dan Korea Utara dalam perlawanan kelayakan Piala Asia 2019 akan dilangsungkan di Pyongyang dan keputusan itu dicapai berikutan pengesahan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bahawa tiada sekatan perjalanan dikenakan kerajaan.

Skuad Harimau Malaya pada mulanya dijadual menentang Korea Utara di Stadium  Kim Il-sung di Pyongyang pada 28 Mac tetapi kerajaan melarang pasukan itu daripada pergi ke sana atas sebab keselamatan.  

Ini berikutan ketegangan antara kedua-dua negara akibat pembunuhan Kim Jong-nam yang juga abang kepada pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-un di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 13 Feb lepas. РBERNAMA

- Advertisement -