08/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 12 – Saint-Paul-Trois-Chateaux / Nimes (159,4 km) – Tadej Pogacar (UAE TEAM EMIRATES)

Nils Politt melonjak kemenangan di Peringkat 12 Tour de France 2021 ketika Tadej Pogacar mengekalkan jersi kuning pendahulu.

Pelumba dari Jerman itu meninggalkan saingan dengan baki 12km ke garisan tamat pada perlumbaan 159.4km ke Nimes setelah terlibat dalam pendahuluan jarak jauh 13 orang.

Pogacar menghabiskan perlumbaan dengan selamat di peloton di belakang Mark Cavendish dari Britain.

“Ini adalah impian untuk memenangi pentas di Tour de France. Ini adalah kemenangan terbesar buat saya,” kata Politt.

Pada hari Jumaat, perlumbaan menempuh jarak 219.9km dari Nimes ke Carcassonne.

Kemenangan Politt diperolehi setelah rakan sepasukan Bora-Hansgrohe dan juara dunia tiga kali, Peter Sagan terpaksa menarik diri sebelum permulaan di Saint-Paul-Trois-Chateaux.

Tetapi sementara Sagan, yang telah memenangi tujuh jersi hijau sepanjang kariernya di Tour de France, masih merasakan kesan kemalangan dengan Caleb Ewan di tahap tiga, Politt menunjukkan bahawa dia berada dalam keadaan yang sangat baik, sehari setelah menaiki Mont Ventoux.

Dia mengejar sekelompok penunggang yang kuat yang mengandungi juara dunia saat ini Julian Alaphilippe dan melancarkan serangan lewat yang luar biasa untuk menjauh dari Imanol Erviti dan Harry Sweeny, yang menduduki tempat kedua dan ketiga.

08/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 12 – Saint-Paul-Trois-Chateaux / Nimes (159,4 km) –

“Saya berasa baik dalam beberapa hari kebelakangan ini, saya berusaha melakukan yang terbaik hari ini tetapi untuk menang dengan kemenangan sukar dipercayai,” tambahnya.

Semua bisikan pra-peringkat berpusat pada Mark Cavendish dengan parcours rata yang dirancang untuk memihak kepada pelumba pecut.

Namun, setelah penundaan 10 minit ke awal kerana angin, keadaan kemudian menyumbang kepada permulaan yang hingar-bingar ketika beberapa serangan awal membelah peloton.

Dan ini memastikan bahawa pelari pecut Manx harus menunggu peluangnya untuk menyamai rekod 34 kemenangan pentas Eddy Merckx. – Oleh Akira Wong

- Advertisement -