Ketua jurulatih Indonesia Bima Sakti memohon maaf kepada rakyat Indonesia atas ketidakupayaan pasukan itu untuk mara ke Pusingan 16 Piala Dunia Bawah 17 Tahun FIFA 2023.

Dengan Mexico menewaskan New Zealand 4-0 dan Burkina Faso mengenepi Korea Selatan 2-1, ia menghilangkan peluang Indonesia untuk mara ke peringkat kalah mati apabila mereka tidak dapat muncul sebagai salah satu daripada empat pasukan terbaik tempat ketiga.

“Kami memohon maaf kepada semua rakyat Indonesia kerana tidak layak ke Pusingan 16 Piala Dunia FIFA U17. Terima kasih atas segala doa dan sokongan yang diberikan kepada kami,” kata Bima.

“Semua pemain telah berjuang dengan gigih, dengan kemampuan maksimum mereka. Beraksi dalam acara ini sememangnya satu pengalaman yang luar biasa buat kami.

“Pemain-pemain ini akan mempunyai masa depan yang cerah memandangkan potensi mereka. Pemain-pemain ini seterusnya akan bersedia untuk pasukan B20 Indonesia tahun depan dengan jurulatih Indra Sjafri yang secara kebetulan akan mengambil bahagian dalam pelbagai kejohanan antarabangsa.”

- Advertisement -