11/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 15 – Ceret / Andorre-La-Vieille (191,3 km) – Tadej Pogacar (UAE TEAM EMIRATES) le maillot jaune, et Rui Costa
11/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 15 – Ceret / Andorre-La-Vieille (191,3 km) –

Sepp Kuss melepaskan diri pada pendakian terakhir untuk memenangi Peringkat 15 Tour de France 2021, ketika Tadej Pogacar menguatkan cengkamannya pada jersi kuning.

Kuss menunggang dengan keazaman semasa pendakian Col de Beixalis dan Berjaya menafikan Alejandro Valverde dengan selesa.

Pogacar menangkis beberapa serangan pada tahap 191.3km yang sangat menghukum ke Andorre-La-Vieille ketika dia memperluas kedudukannya.

Harapan Perancis, Guillaume Martin kalah terbesar di mana beliau merudum dari tangga kedua turun kesembilan dalam klasifikasi kesuluruhan.

Mark Cavendish dari Britain melepasi garisan tamat perlumbaan dengan kurang dari sembilan minit untuk mengekalkan jersi hijau sebagai pemimpin klasifikasi mata ketika perlumbaan disambung semula selepas hari rehat Isnin.

Kuss, 26, yang menunjukkan janji yang cukup banyak dengan perjalanan yang hampir sempurna dalam perlumbaan edisi 2020 sambil menyokong Primoz Roglic, menjadi pelumba Amerika pertama sejak Tyler Farrar pada tahun 2011 yang memenangi peringkat Tour de France.

“Ia luar biasa,” kata Kuss. “Saya banyak menderita dalam jelajah ini, saya tidak merasakan saya mempunyai kekuatan di kaki tetapi hari ini saya tahu ia akan selesai di mana saya tinggal dan saya benar-benar bermotivasi untuk itu.

“Saya tahu pendakian terakhir dengan cukup baik tetapi saya tidak begitu banyak berlatih kerana sangat sukar. Saya tahu pada awalnya ia sangat sukar, jadi jika saya mendapat jurang di sana, saya boleh berusaha bertahan hingga akhir.”

Sementara itu, Pogacar memberikan persembahan yang sesuai dengan statusnya sebagai juara bertahan.

Walaupun terisolasi apabila Movistar dan kemudian Ineos Grenadiers meningkatkan kecepatan pada dua pendakian terakhir, pelumba Slovenia tetap waspada dan menghentikan serangan berulang ketika Jonas Vingegaard, Richard Carapaz, Ben O’Connor dan Rigoberto Uran, semua berusaha menjatuhkannya.

“Kami menjangkakan serangan dan Ineos mulai melakukan langkah keras dalam waktu dekat, tetapi saya merasa baik,” kata Pogacar. “Saya tidak perlu risau untuk pendakian terakhir, saya hanya mengikuti yang lain, tidak apa-apa.

“Saya sangat gembira jurang waktu tidak turun kerana hari ini adalah salah satu hari terpanas yang pasti. Saya merasa baik dan saya sangat menantikan minggu depan.” – Oleh Akira Wong

 

Klasifikasi Keseluruhan selepas Peringkat 15

1.Sepp Kuss (US/Jumbo Visma) 5jam 12min 06saat

2. Alejandro Valverde (Spa/Movistar) +23saat

3. Wout Poels (Ned/Bahrain-Victorious) 1min 15saat

4. Ion Izagirre (Spa/Astana) Masa sama

5. Ruben Guerreiro (Por/EF Education-Nippo)

6. Nairo Quintana (Col/Arkea-Samsic)

7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)

8. Dan Martin (Ire/Israel Start-Up Nation) 1min 22saat

9. Franck Bonnamour (Fra/B&B Hotels) Masa sama

10. Aurelien Paret-Peintre (Fra/AG2R Citroen)

- Advertisement -