Malaysian Football League (MFL) mengesahkan pasukan Liga Super, Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dan wakil Liga Premier, Sarawak gagal mendaftarkan senarai wajib 20 pemain pada pendaftaran awal yang ditutup pada Khamis lalu.

“Buat masa ini semakan yang dibuat oleh unit pertandingan untuk pasukan Liga Super hanya ada satu pasukan yang tidak melengkapkan proses pendaftaran iaitu PKNP.

“Berdasarkan semakan unit pertandingan mendapati PKNP belum mendapatkan perjanjian sementara dua pemain dari Perak.

“Jadi sekarang ini PKNP hanya daftar 18 pemain sahaja yang mana sepatutnya wajib mendaftar 20 pemain pada pendaftaran awal ini.

“Bagi Liga Premier, pasukan Sarawak hanya menghantar pendaftaran 15 pemain dan ada baki lima pemain masih belum didaftarkan.

“Kita telah membuat semakan dan buat masa ini maklumat yang diterima dari Sarawak mengatakan beberapa dokumen pemain masih tidak lengkap,” kata Ketua Pegawai Operasi MFL, Mohd Shazli Shaik Mohd dalam satu kenyataan.

Dalam perkembangan sama, MFL berharap insiden ini tidak akan berulang di masa akan datang selepas setiap pasukan yang bertanding di Liga Malaysia (Liga-M) telah diberikan butiran terperinci sebelum sepak mula.

Kegagalan PKNP dan Sarawak syarat daftar 20 pemain akan dibawa ke pengetahuan Ahli Lembaga Pengarah MFL bagi membincangkan hukuman yang sesuai diberikan.

“Ini satu perkara yang serius kerana MFL telah memaklumkan perkara ini lebih awal dan kita bertemu dengan setiap pasukan, mengadakan taklimat dan bertemu terus tetapi malangnya perkara ini masih berlaku,” tambah Shazli.

Kesemua 24 pasukan Liga Super dan Liga Premier wajib mendaftarkan 20 pemain pada 10 Januari lalu manakala senarai lengkap 30 pemain pada 20 Februari depan.  MUHD AIMAN 

- Advertisement -