Seramai 14 pemain dan pegawai telah menerima penggantungan dan denda oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) kerana terlibat dalam pergaduhan yang tercetus semasa perlawanan akhir acara bola sepak lelaki Sukan SEA 2023 di Kemboja awal tahun ini.

 Lima pemain dan sembilan kakitangan kejurulatihan dari Indonesia dan Thailand masing-masing digantung enam perlawanan dan didenda USD1,000.

Tujuh warga Indonesia – tiga pemain dan empat kakitangan – digantung enam perlawanan.

Dua pemain Agung Bagus Fawwazi dan Komang Teguh, serta tiga kakitangan Tegar Diokta, Ahmad Nizar dan Toid Sarnadi, juga perlu membayar denda sebanyak USD1,000 setiap seorang.

Pemain tengah Taufany Muslihuddin dan penolong jurulatih Sahari Gultom tidak perlu membayar denda itu.

Penalti yang sama dikenakan ke atas tujuh anggota pasukan Thailand.

Penjaga gol Soponwit Rakyart dan dua penolong jurulatih Pattarawut Wongsriphuek dan Mayeid Mad-Adam digantung enam perlawanan dan didenda USD1,000.

Pemain tengah Chayapipat Supunpasuch dan kakitangan Purachet Todsanit, Thirapak Prueangna dan Bamrung Boonprom digantung tugas tanpa denda dikenakan.

AFC juga mewajibkan FA Thailand (FAT) membayar denda tambahan sebanyak USD10,000, manakala Persatuan Bola Sepak Indonesia (PSSI) tidak perlu membayar denda itu.

Ia menambah bahawa Indonesia dan Thailand akan menerima hukuman yang lebih berat jika ia berlaku lagi.

- Advertisement -