Tadej Pogacar akan memenangi Tour de France keduanya setelah menduduki tempat ketujuh dalam Ujian Masa Individu sehari sebelum penamat di Champs Elysees.

Wout van Aert dari Jumbo-Visma memenangi peringkat 20 itu untuk melakar kemenangan kedua beliau tahun ini.

Pogacar, 22, secara rasmi akan memenangi jersi kuning selepas peringkat akhir Ahad ke Paris, apabila – mengikut tradisi – pemimpin itu tidak dicabar.

Juara bertahan, Pogacar dari UAE-Team Emirates, berada lima minit 20 saat di hadapan pelumba Jumbo-Visma, Jonas Vingegaard di tempat kedua.

Richard Carapaz dari Ineos Grenadiers dari Ekuador akan menduduki tempat ketiga, tujuh minit tiga saat ke bawah.

“Saya sangat gembira untuk menyelesaikannya – ia berjalan begitu cepat,” kata Pogacar. “Terdapat begitu banyak sokongan pada waktu itu, saya hanya menikmati setiap saat, walaupun saya menderita kerana sangat panas.

“Saya tidak dapat menggambarkannya. Saya mengejar masa tetapi ia sama sekali berbeza dengan Peringkat Kelima (yang dimenangi oleh Pogacar) di mana terdapat lebih banyak adrenalin. Tetapi hari ini saya melakukan yang terbaik – saya sudah bersedia, tetapi tidak begitu baik di kaki.

“Saya tidak dapat membandingkan – tahun lalu adalah sesuatu yang lain. Tahun ini berbeza.”

Ujian masa berlangsung pada hari yang panas berhampiran Bordeaux dan, bagi banyak penunggang yang penat, itu dampak memberi keberkesanan.

Bekas pemenang Geraint Thomas, yang mengorbankan kemungkinan kemenangan keseluruhan setelah mengalami kemalangan pada awal perlumbaan tiga minggu, menghabiskan Ujian Masa pada tangga ke-37.

Warga Britain itu berkata: “Sudah pasti Jelajah paling sukar yang saya lakukan secara mental. Saya menikmati hari ini – menenangkannya.

“Saya mempunyai pasukan yang bagus. Jangan salah faham – ada beberapa masa yang gelap.”

Van Aert memenangi percubaan 30.8km masa dengan 21 saat mengatasi Demark’s Kasper Asgreen dari Deceuninck-Quick Step, dengan Vingegaard ketiga, 11 saat lagi.

Vingegaard kembali mencatat kemenangan 15 saat di Pogacar, tetapi Carapaz tewas satu minit 12 saat.

Perlumbaan berakhir di Champs-Elysees di Paris pada hari Ahad, ketika pelumba Britain, Mark Cavendish berpeluang memecahkan rekod kemenangan Tour de France yang kini dia kongsi dengan legenda Belgium, Eddy Merckx dengan memperoleh kemenangan ke-35.

Persembahan Pogacar menjelang Tour de France tahun ini sangat memberangsakan apabila beliau menewaskan serangkaian pelumba tangguh termasuk mereka dari Ineos dan juga Adam Yates di Jelajah UAE pada bulan Februari.

Minggu pertama perlumbaan ini adalah perselisihan yang penuh kontroversi, dengan Pogacar satu-satunya orang terkemuka yang tidak menghadapi masalah ketika saingannya Roglic dan Thomas tersingkir.

Terdapat serangan awal perlumbaan, dengan harapan dapat mengecewakan pasukannya, tetapi, sejak kemenangannya di Ujian Masa Peringkat Kelima, Pogacar tidak menoleh ke belakang.

Serangan terhadapnya di pergunungan sedikit dan tidak menyusahkan, dan ketika penunggang seperti Vingegaard yang berjaya melepasi ke bahagian depan peloton, Pogacar sendiri yang akan mengikuti mereka – membuat titik kuat bahawa dia paling banyak dapat mengumpulkan situasi dirinya.

Bagi Carapaz di atas podium di Paris tidak mungkin mengalihkan perhatian dari apa yang kemungkinan akan dilihat sebagai persembahan mengecewakan dari Ineos Grenadiers, yang menghasilkan pemenang keseluruhan tujuh kali antara 2012 dan 2019.

Seperti kemenangan Michal Kwiatkowski di Peringkat 18 pada tahun 2020, sangat menghiburkan pasukan yang dipercayai mempunyai anggaran terbesar dalam sukan berbasikal.

Dalam pertahanan mereka, ketua pasukan Sir Dave Brailsford dapat menunjukkan banyak kemenangan berprofil tinggi musim ini.

Egan Bernal berjaya pada Grand Tour pertama musim ini – Giro d’Italia – sementara Geraint Thomas (Tour de Romandie), Carapaz (Tour de Suisse) dan Richie Porte (Criterium du Dauphine) semuanya telah menikmati kemenangan yang luar biasa.

Walau bagaimanapun, Jelajah ini tetap menjadi barometer kejayaan sebagai perlumbaan yang paling berprestij dalam berbasikal.

Dan untuk tahun kedua berjalan hampir tidak ada yang dirancang dalam tempoh di mana dominasi Pogacar kelihatan mutlak.

Keberkesanan Porte dan Tao Geoghegan Hart langsung terganggu setelah mereka terperangkap dalam kemalangan di Peringkat Satu, dan juara 2018 Thomas – yang kontraknya akan berakhir pada akhir tahun – telah berjuang sejak melepaskan bahu di Peringkat Ketiga.

“Saya siap menghadapi cabaran dan kami pasti menentangnya. Dia (Pogacar) adalah seorang pelumba yang berbakat tetapi tidak ada yang tak terkalahkan.” – Oleh Akira Wong

 

Klasifikasi Keseluruhan selepas Peringkat 20

  1. Tadej Pogacar (Slo/UAE-Team Emirates) 80jam 16min 59saat
  2. Jonas Vingegaard (Den/Jumbo Visma) +5min 20saat
  3. Richard Carapaz (Ecu/Ineos Grenadiers) +7min 3saat
  4. Ben O’Connor (Aus/AG2R Citroen) +10min 02saat
  5. Wilco Kelderman (Ned/Bora-Hansgrohe) +10min 13saat

 

- Advertisement -