Memandangkan Malaysia akan menjadi tuan rumah Sukan SEA 2027, Sarawak mendesak agar 18 acara sukan diadakan di negeri ini selain menganjurkan majlis perasmian.

Menurut Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak Dato’ Sri Abdul Karim Rahman Hamzah, venue Sukan SEA di Malaysia kebanyakannya adalah di Semenanjung Malaysia.

“Kali ini, kami mencadangkan beberapa acara diadakan di Sarawak. Kami masih dalam peringkat perbincangan, tetapi kami mendesak untuk 18 diadakan di Sarawak dan 18 di Semenanjung Malaysia—syarat kami ialah pembukaan Sukan SEA mesti diadakan di Sarawak,” katanya.

Pada Mei, Abdul Karim berkata bahawa rundingan sedang berjalan kerana Sarawak telah menyatakan minat untuk menjadi tuan rumah bersama Sukan SEA 2027 dengan Putrajaya, mengiktiraf potensi manfaat ekonomi yang boleh dibawa oleh acara sukan dwitahunan ini kepada ekonomi tempatan.

Sementara itu, mengenai persiapan Sarawak untuk SUKMA2024 yang akan diadakan pada Ogos, Abdul Karim berkata infrastruktur dan kemudahan sukan hampir siap.

Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa beberapa kemudahan masih memerlukan perhatian tambahan, terutamanya trek BMX, yang mengalami beberapa kelewatan.

Beliau berkata bagi memastikan trek BMX dan venue lain yang belum selesai siap tepat pada masanya, Timbalan Setiausaha Kerajaan Sarawak dan Ketua Pegawai Eksekutif Sekretariat SUKMA XXI Sarawak 2024, Datuk Hii Chang Kee, akan bertemu dengan kontraktor.

“Kami akan pastikan trek BMX siap kerana tiada alternatif atau Pelan B untuknya,” tegas Abdul Karim.

Pada masa sama, beliau berkata dewan Wushu tetap menjadi kebimbangan, dengan pelan alternatif melibatkan penggunaan venue lain.

- Advertisement -