Tiada siapa yang menjangkakan anak muda berusia 20 tahun, Ng Tze Yong yang mempamer aksi mantap sekaligus menundukkan pemain pilihan, Cheam June Wei dalam aksi perseorangan lelaki di kejohanan badminton Jemputan Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

June Wei yang mengharapkan kemenangan ke atas Ng Tze Yong untuk mengukuhkan kedudukan selaku pendahulu tunduk kecewa apabila tewas straight set 21-12, 21-15.

“Saya tidak bermain dengan baik dan dia (Ng Tze Yong) berjaya mengawal permainan. Tidak ada apa lagi yang boleh saya katakan dan perlu terima kekalahan ini,” kata June Wei.

Tze Yong ternyata semakin membara untuk memburu dua slot teratas namun tidak mahu terlalu memikirkannya.

“Saya tidak mahu fikir apa apa, hanya mahu berikan yang terbaik dalam perlawanan. Sudah tentu saya mahu ke final selepas kemenangan malam ini tetapi tidak mahu jadikannya sebagai perkara utama,” kata Tze Yong.

June Wei masih berada di kedudukan teratas kumpulan perseorangan lelaki dengan 3 mata manakala Leong Jun Hao dan Ng Tze Yong berkongsi 2 untuk berada di tangga kedua dan ketiga.

Jun Hao akan berdepan naib juara Divisyen 2, Lim Chong King manakala Ng Tze Yong akan bertemu Aidil Soleh Sadikin untuk pertemuan terakhir kumpulan perseorangan lelaki sekaligus menentukan siapakah dua pemain yang layak ke final.

Dalam pada itu saingan bergu campuran menyaksikan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing mengesahkan status sebagai juara kumpulan.

Kemenangan ke atas Hoo Pang Roon-Cheah Yee See 21-18, 20-22, 21-18 memastikan rekod kemenangan dalam kesemua tiga perlawanan berjaya dikekalkan.

Kian Meng-Pei Jing akan bertemu bergu profesional, Chan Peng Soon-Goh Lui Ying yang berada di kedudukan kedua untuk penentuan juara.

Bergu lelaki kumpulan B pula mengesahkan Goh V Shem-Tan Wee Kiong sebagai juara.

Kemenangan straight set 21-16, 27-25 memastikan V Shem-Wee Kiong memintas bergu muda, Low Hang Yee-Ng Eng Chong yang akur sebagai naib juara.

Aksi separuh akhir pada Sabtu, Goh V Shem-Tan Wee Kiong akan berdepan Aaron Chia-Soh Wooi Yik manakala Low Hang Yee-Ng Eng Chong akan bertemu juara kumpulan A, Ong Yew Sin-Teo Ee Yii.

 

KEPUTUSAN PERLAWANAN – SESI MALAM

PERSEORANGAN LELAKI

Cheam June Wei vs Ng Tze Yong (12-21, 15-21)

 

BERGU LELAKI – KUMPULAN B

Goh V Shem /Tan Wee Kiong vs Goh Sze Fei /Nur Izzuddin Rumsani (21-16, 27-25)

 

BERGU CAMPURAN

Tan Kian Meng /Lai Pei Jing vs Hoo Pang Ron /Cheah Yee See (21-18, 20-22, 21-18)

- Advertisement -