01/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 6 – Tours / Chateauroux (160,6 km) –

Mark Cavendish (Deceuninck-QuickStep) mengambil kemenangan di Peringkat 6 Tour de France 2021 untuk mengutip kemenangan kedua minggu ini, dan ke-50 dalam kariernya di Grand Tour.

Mendapat 50 mata maksimum untuk meningkatkan jersi hijau, bekas juara dunia jalan raya itu tidak pernah kalah dalam jelajah di Châteauroux, setelah memenanginya pada 2008 dan 2011 sebelumnya.

Di tempat kedua adalah Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) dan tempat ketiga dimemenangi oleh Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic).

Semua pesaing GC melengkapkan tahap 160.6km dengan selamat di kumpulan utama, tanpa perubahan besar dalam kedudukan keseluruhan.

Tahap pan-flat bermula di Tours, dengan serangan langsung pelumba yang membentuk kumpulan lapan orang, dipimpin oleh Greg Van Avermaet (AG2R Citroën).

01/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 6 – Tours / Chateauroux (160,6 km) – S.Kragh Andersen (DSM), T.Skujins (TFS), K.ASGREEN (DQT) et J.RICKAERT (AFC)

Dua puluh kilometer kemudian hanya Van Avermaet yang bergerak maju dari kumpulan dan tidak lama kemudian bergabung dengan Roger Kluge (Lotto Soudal), untuk menjadi duo dinamis yang mengecapi kegemilangan di Châteauroux.

Dengan jarak 7km, kedua-dua pemimpin hanya mempunyai 22 saat ketika mereka mengelilingi bulatan dengan Deceuninck-QuickStep, Alpecin-Fenix ​​dan Cofidis di belakang mereka yang memandu peloton untuk membuat tangkapan dengan jarak sejauh 2.5km.

Duo Alpecin-Fenix ​​dari Philipsen dan Tim Merlier melangkah ke depan pecut terakhir, tetapi Cavendish berpaut pada Davide Ballerini dan Michael Mørkøv untuk melancarkan ledakan kelajuan terakhirnya pada 50 meter terakhir dan meraih kemenangan – Oleh Akira Wong

 

- Advertisement -