Jepun perlu menjadi “pasukan terpantas di dunia” untuk mengimbangi saiz mereka yang agak kecil, kata jurulatih ragbi baharu Eddie Jones.

“Permainan ini (ragbi) adalah mengenai momentum. Dan salah satu undang-undang utama kehidupan ialah undang-undang kedua Newton, iaitu momentum bersamaan dengan halaju masa jisim,” kata Jones.

Jepun “selalu berada dalam saiz kecil pasukan. Tetapi perkara yang boleh kita ubah ialah kelajuan.

“Berlari pantas memang menyakitkan, terutamanya apabila anda keluar dari scrum. Kami perlu mengubah fikiran pemain untuk menikmati kesakitan, mendorong diri mereka melepasi tahap kesakitan.”

Jones dilantik semula pada Disember di Jepun – jawatan yang dipegangnya sebelum ini dari 2012-15 – enam minggu selepas pemergiannya daripada membimbing Australia selepas menunjukkan prestasi buruk di Piala Dunia Ragbi.

Perlawanan pertama Jones adalah di tempat sendiri pada bulan Jun menentang England, pasukan yang dipimpinnya ke final Piala Dunia pada 2019 sebelum dipecat pada 2022 selepas prestasi yang suram.

“Saya sangat percaya bahawa jika kami meneruskan usaha, kami 100% memberi tumpuan untuk menjadi pasukan ragbi terpantas di dunia, tidak ada sebab mengapa kami tidak boleh pergi ke puncak dunia,” katanya.

- Advertisement -