04/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 9 – Cluses / Tignes (144,9 km) – Nairo Quintana (TEAM ARKEA – SAMSIC) Omar Fraile (ASTANA PREMIER TECH)

Ben O’Connor dari Australia meloncat ke tangga kedua Keseluruhan Tour de France 2021 setelah dia memenangi Peringkat Sembilan dengan kelebihan masa lebih dari lima minit.

Pelumba berusia 25 tahun itu sekarang berada dua minit di belakang Ketua Perlumbaan Tadej Pogacar selepas peringkat yang luar biasa dengan pendakian sejuk dan hujan ke pusat peranginan Tignes.

Pasukan UAE Emirates mengawasi pesaing utama sebelum ketua mereka, Pogacar sekali lagi menghukum pesaingnya, mengukuhkan pegangannya dalam Tour de France, sementara O’Connor dari Citroen AG2R memperbaikikan kedudukan ke tangga kedua dalam kedudukan keseluruhan.

O’Connor tidak menunjukkan tanda-tanda vertigo ketika dia melewati pendakian terakhir di dekat perbatasan Itali, meninggalkan anggota kumpulannya yang lain, termasuk pasangan Kolombia Nairo Quintana dan Sergio Higuita.

“Ini mengasyikkan, ia dapat membuat jantung anda berhenti,” kata O’Connor.

04/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 9 – Cluses / Tignes (144,9 km) –

O’Connor dilaporkan hampir berhenti dari sukan berbasikal tahun lalu.

Kemalangan di Giro d’Italia 2018 menyebabkan tulang selangka yang patah dan beliau menghadapi rintangan sebelum pasukan Perancis AG2R Citroen menawarkannya tempat pada Oktober 2020.

Kemenangan O’Connor memperbaiki kedudukan beliau dalam masa lima minit dari Pogacar, walaupun dia mengatakan jersi kuning mungkin terlalu jauh.

“Ini mengubah hidup saya,” katanya. “Ini adalah mimpi dan penghormatan kepada orang-orang yang terus mempercayai saya selama tiga tahun terakhir. Tunang saya, ibu bapa saya, sahabat, pasukan, sungguh luar biasa bagaimana keadaan telah berubah. “

O’Connor sendiri mengatakan “keadaan sangat mengerikan”, dengan penunggang kelihatan membeku hingga tulang di garisan penamat, banyak yang gemetar dengan sejuk.

Banyak penunggang terlepas masa penangguhan dan kemudian dibatalkan untuk meneruskan.

Pakr pecut Mark Cavendish, menangis dengan rasa syukur kerana rakan sepasukannya yang membantunya membuat pendakian.

“Saya sangat rendah hati dan patah secara fizikal,” kata Cavendish, yang menyarung jersi hijau untuk pelumba pecut terbaik. “Ini adalah tahap yang saya takuti.”

Pogacar sekali lagi menunjukkan bahawa dia kini adalah yang paling kuat dari keseluruhan pesaing ketika dia menjatuhkan pasangan Ineos, Geraint Thomas dan Richie Carapaz dengan 4km lagi, memperoleh 30 saat lagi dalam mempertahankan gelarannya.

“Ben berpotensi menjadi penunggang GC (Klasifikasi Keseluruhan) yang baik, dia sangat kuat dan super muda,” kata pemimpin Slovenia itu. – Oleh Akira Wong

 

Klasifikasi Kesuluruhan selepas Peringkat Sembilan
Posisi Nama (Negara) Pasukan Masa
1 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 34:11:10
2 Ben O’Connor (Aus) AG2R Citroën Team 0:02:01
3 Rigoberto Uran (Col) EF Education-Nippo 0:05:18
4 Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma 0:05:32
5 Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers 0:05:33
- Advertisement -