03/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 8 – Oyonnax / Le Grand-Bornand (150,8 km) – Primoz Roglic (JUMBO – VISMA)

Primož Roglič telah meninggalkan Tour de France 2021.

Pelumba dari Slovenia itu menjadi antara pasukan pilihan untuk mencabar kemenangan di Tour de France tahun ini, tetapi harapannya untuk memenangi jersi kuning luntur berikutan kecelakaan di Peringkat Ketiga.

Roglič bertarung sengit termasuk Ujian Masa Individu di  Peringkat Kelima, tetapi pada pagi ini, pasukannya Jumbo-Visma mengumumkan dia tidak akan memulai Peringkat Kesembilan.

“Kami mengambil keputusan bersama-sama dengan pasukan. Tidak masuk akal untuk meneruskannya. Kami pasti berusaha untuk pulih dan fokus pada misi baru,” Roglic berkata.

Masalah bermula untuk pemenang dua kali Vuelta de España, di mana Roglič sekitar 10km dari penamat di Peringkat Ketiga apabila beliau jatuh dengan laju.

Walaupun Roglič mampu mengelakkan diri dari sebarang kemalangan patah tulang, pasukan Jumbo-Visma berharap dia dapat pulih cukup untuk menargetkan kemenangan peringkat kemudian dalam perlumbaan.

Pada Peringkat Kelima, Roglič sepertinya mungkin akan kembali ke tahap terbaik selepas menduduki tempat ketujuh.

Tetapi ketika Tour 2021 melanda Pergunungan Alpen di Peringkat Kelapan, kecederaan Roglič bertambah apabila dia dijatuhkan pada pendakian terakhir di jalan menuju Le Creusot.

Itu mengakibatkan beliau ketinggalan dari GC.

Kesengsaraan Rogli berlanjutan di Peringkat Kelapan apabila beliau ketinggalan lebih dari 30 minit.

“Saya kecewa. Saya tidak merancang untuk menjadi seperti ini, tetapi pada akhirnya saya harus menerimanya,” tambah Roglic.

Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) dari Britain juga telah tersingkir dari GC setelah kemalangan di Peringkat Ketiga. – Oleh Akira Wong

- Advertisement -