09/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 13 – Nimes / Carcassonne (219,9 km) – Mark Cavendish (DECEUNINCK – QUICK – STEP)

Mark Cavendish melakar sejarah di Tour de France ketika dia menyamai rekod kemenangan hebat Eddy Merckx dari Belgium dengan 34 kemenangan peringkat.

Pelumba Britain dari pasukan Deceuninck-Quick Step memenangi pecut ke Carcassonne dengan jarak beberapa inci di hadapan rakan sepasukan Michael Morkov.

“Inilah yang saya impikan sebagai seorang kanak-kanak. Saya telah bekerja keras untuk ini,” kata Cavendish.

Warga Britain Simon Yates dari Team Bike Exchange meninggalkan perlumbaan berikutan kemalangan di mana beberapa pelumba jatuh di gaung.

Tadej Pogacar dari UAE-Team Emirates kekal dalam jersi kuning pendahuluan pada hari yang akan diingati atas eksploitasi Cavendish – 13 tahun setelah kemenangan pertamanya di Tour.

Cavendish yang penuh emosi selepas perlumbaan memeluk setiap rakan sepasukannya dan berteriak “kami telah membuat sejarah” sambil memeluk Davide Ballerini.

Cavendish menambah: “Saya rasa sebegitu mati – 220km dalam panas itu, dalam angin itu. Pasukan saya sangat luar biasa. Saya tidak boleh mempercayainya.

“Sepanjang hari, tidak terasa seperti ini akan terjadi. Saya berada di had termampu saya. Anda melihatnya pada akhir perlumbaan yang sedikit menanjak.”

Sekiranya Cavendish dapat bertahan selepas di pergunungan di Pyrenees yang akan datang, dia masih boleh mengatasi rekod belum Merckx, pemenang lima kali keseluruhan Tour, yang ditetapkan pada tahun 1975.

Pelumba Manx itu seharusnya mempunyai dua peluang lagi untuk memecahkan rekod itu secara langsung – pertama di peringkat 19 ke Libourne dan kemudian pada hari terakhir perlumbaan di Champs-Elysees di Paris, di mana dia sebelumnya telah memenangi rekod empat kali.

Perlumbaan sejauh 219.9km dari Nimes ditandai sebagai hari untuk pemecut tetapi Deceuninck-Quick-Step sebahagian besarnya mengekalkan penguasaan peloton dengan Ballerini dan Morkov, yang boleh dikatakan pelumba pendahulu terbaik di dunia.

“Dia (Cavendish) tahu saya memilih masa yang tepat,” kata pelumba Denmark Morkov. “Dia memperoleh kemenangan yang indah. Ini hanya perlumbaan kedua yang saya lakukan dengannya. Pengalaman yang dia miliki sangat luar biasa.

“Kami memasuki Tour ini dengan berfikir, ‘jika kami dapat memberinya (Cavendish) satu kemenangan peringkat, itu sudah hebat’. Sekarang dia sudah dapat empat kemenangan. Dia mengatakan kepada saya beberapa tahun yang lalu bahawa dia hanya memerlukan satu Tour de France untuk mengikat rekod. Mungkin dia akan mengalahkannya. ” – Oleh Akira Wong

 

Klasifikasi Keseluruhan selepas Peringkat 13

  1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates) 52jam 27min 12saat
  2. Rigoberto Uran (Col/EF Education Nippo) + 5min 18saat
  3. Jonas Vingegaard (Den/Jumbo Visma) +5min 32saat
  4. Richard Carapaz (Ecu/Ineos Grenadiers) +5min 33saat
  5. Ben O’Connor (Aus/AG2R Citroen) +5min 58saat
- Advertisement -