Komuniti bola sepak Norway akan memutuskan esok sama ada akan memboikot Piala Dunia tahun depan di Qatar.

Di bawah tekanan aktivis akar umbi, Persekutuan Bola Sepak Norway (NFF) telah memutuskan untuk mengadakan Kongres Luar Biasa untuk berbincang dan memberi kepastian.

Lapangan di Qatar “sayangnya akan seperti bermain di tanah perkuburan,” menurut Ole Kristian Sandvik, jurucakap Perikatan Penyokong Norway (NSA), yang menggunakan metafora yang sering digunakan di kalangan penentang penyertaan Norway.

Norway kini berada di tempat keempat dalam kumpulan kelayakan Piala Dunia di belakang Turki, Belanda dan Montenegro.

Gerakan menyeru boikot bermula di kelab bolasepak Tromso IL yang bersuara terhadap dakwaan pelanggaran hak asasi manusia pada akhir Februari.

“Kami tidak lagi dapat duduk dan menyaksikan orang mati atas nama bola sepak,” kata kelab.

Qatar telah menghadapi kritikan atas perlakuannya terhadap pekerja migran, yang kebanyakannya terlibat dalam pembinaan stadium dan infrastruktur untuk Piala Dunia 2022, dengan kempen yang menuduh majikan melakukan eksploitasi dan memaksa pekerja untuk bekerja dalam keadaan berbahaya.

“Tidak ada keraguan bahawa Piala Dunia ini seharusnya tidak pernah diberikan kepada Qatar,” kata Tom Hogli, bekas pemain bola sepak profesional yang menjadi pegawai perhubungan awam untuk Tromso IL.

“Keadaan di sana menjijikkan dan banyak yang kehilangan nyawa.”

Pada bulan Mac, jurucakap penganjur Qatar menetapkan jumlah kematian di tapak pembinaan adalah ‘tiga’ sejak 2014, dengan 35 lagi meninggal di luar tempat kerja mereka – mencabar jumlah korban yang dilaporkan oleh beberapa kumpulan hak asasi.

Panggilan Tromso mula berkumpul di Norway, di mana kelab beroperasi di bawah struktur demokratik, dan di bawah tekanan peminat, banyak pasukan sekarang mengatakan “nei” (tidak).

Menurut Sandvik, para penggemar merasa bahawa kematian di tempat-tempat Piala Dunia akan dapat dihindari “jika mereka tidak perlu membina hotel, landasan kereta api dan stadium”.

Hampir separuh daripada orang Norway, 49% sekarang mengatakan mereka menyokong boikot, sementara hanya 29% menentangnya, menurut tinjauan pendapat yang diterbitkan oleh akhbar VG pada hari Rabu.

Sebelum perlawanan Norway baru-baru ini, superstar Borussia Dortmund Haaland, kapten Martin Odegaard dan anggota pasukan lain telah memakai t-shirt dengan slogan seperti “Hak asasi manusia di dalam dan di luar lapangan.”

Negara-negara lain, seperti Jerman, Belanda dan Denmark juga mengikutinya.

Sebaliknya, FIFA berpendapat bahawa pemberian penganjuran Piala Dunia di Qatar telah membuka pintu kepada kemajuan sosial.

“Kami tahu masih ada pekerjaan yang harus diselesaikan, tetapi kami perlu menyedari kemajuan penting yang dicapai dalam waktu yang sangat singkat,” kata presiden FIFA Gianni Infantino pada bulan Mei. – Oleh Akira Wong

- Advertisement -