Jenama Sukan terkenal Li-Ning telah mengumumkan bahawa kontrak pasangan beregu campuran profesional, Chan Peng Soon dan Goh Liu Ying akan dilanjutkan selama satu tahun.

Ini akan membolehkan mereka memberi tumpuan kepada persiapan untuk Sukan Olimpik Tokyo tahun depan.

Sukan Olimpik Tokyo secara rasmi telah mengumumkan penangguhan akibat pandemik Covid-19 di mana permainan itu telah dijadualkan semula dari 23 Julai 2020 kepada 8 Ogos 2021.

Agen bebas Peng Soon dan Liu Ying yang memenangi pingat perak dalam beregu campuran di Olimpik Rio yang kini menduduki tangga ranking dunia No. 7.

Peng Soon dan Liu Ying akan mempunyai tempoh penyediaan satu dan setengah tahun kerana penagguhan sukan olimpik, tetapi masa depan mereka menjadi kebimbangan kerana tajaan mereka sepatutnya akan tamat pada tahun ini.

Pengurus Besar pengedar tunggal Li-Ning di Malaysia dari Sunlight Sports Pte Ltd., Encik Simon Soh, berkata Peng Soon dan Liu Ying telah sangat berkerjasama dan mereka menyedari keadaan ekonomi global semasa. Walaupun demikian, Peng Soon dan Liu Ying menunjukkan profesionalisme yang baik dan meneruskan latihan mereka di rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia. Mereka tidak sabar untuk menyertai pertandingan semula sementara menuggu pihak Persekutuan Badminton Dunia mengangkat Perintah Kawalan Pergerakan.

“Mereka telah menunjukkan profesionalisme yang baik sejak mereka menandatangani perjanjian dengan kami dan itulah sebabnya kami memutuskan untuk melanjutkan kontrak penajaan mereka untuk satu tahun lagi supaya mereka boleh memberikan tumpuan lebih kepada penyediaan mereka untuk Sukan Olimpik Tokyo tahun depan dan diharapkan mencapai hasil yang lebih baik untuk Malaysia. “

Peng Soon dan Liu Ying mengumumkan pengunduran mereka dari Pasukan Badminton Kebangsaan pada Disember 2018 dan meneruskan kejohanan antarabangsa mereka di bawah Li-Ning.

Mereka memenangi kejuaraan di Thailand Masters dan New Zealand Terbuka pada bulan Januari dan Mei tahun lepas. Mereka sentiasa menduduki tangga ranking dunia ke-8 dan ke atas, menjadikan tempat mereka di Sukan Olimpik Tokyo hampir pasti.

Selepas menerima sokongan Li-Ning, Peng Soon berasa syukur dan berkat: “tidak mudah dalam keadaan semasa. Li-Ning masih bersedia untuk menyokong kami melalui masa kesukaran ini dan saya amat berterima kasih untuknya. Saya akan meneruskan perjuangan dan membayar balik kepada Li-Ning dengan prestasi saya. “

Liu Ying berkongsi perasaan yang sama dan berkata: “saya menghargai sokongan dari Li-Ning sepanjang tempoh ini, Sukan Olimpik telah ditangguhkan selama setahun akibat pandemik sekarang. Saya amat berbesar hati bahawa Li-Ning telah melanjutkan kontrak kami dan menghargai sokongan mereka. “

Di samping itu, Pasangan Beregu Lelaki Malaysia Teo Ee Yi dan Ong Yew Sin telah menandatangani dengan Li-Ning pada Januari tahun ini. Mereka kini menduduki tangga ke-15 dunia dan mereka akan meneruskan impian Olimpik mereka tahun depan.

- Advertisement -