Malaysian Football League (MFL) dengan kerjasama jenama sukan global PUMA serta rakan pengedarnya – ACTIVE SPORTS hari ini melancarkan bola rasmi bagi perlawanan Liga Malaysia 2022 melibatkan saingan Liga Super, Liga Premier, TM Piala Malaysia, Piala FA dan Challenge Cup.

Selepas PUMA membuat penampilan kali pertama dalam kancah liga bola sepak profesional negara menerusi bola edisi khas sempena saingan 100 Tahun TM Piala Malaysia musim lalu, kini PUMA bersedia menambah kerancakan dan debaran Liga Malaysia 2021 menerusi bola rasmi MFL Accelerate 21.1 Pro.

Apa yang pasti kehadiran PUMA ini memberikan pengiktirafan cukup besar buat Liga Malaysia yang kini menjadi kejohanan bola sepak pertama di Asia menggunakan bola teknologi terkini PUMA selepas saingan LaLiga di Sepanyol dan juga kesemua pertandingan EFL termasuk Sky Bet Championship, League One, League Two, Carabao Cup and Papa John’s Trophy.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Stuart Ramalingam berkata,“Kehadiran PUMA dan ACTIVE SPORTS dalam ‘Keluarga’ Liga Malaysia memberi indikasi jelas bahawa jenama sukan global PUMA menaruh kepercayaan cukup tinggi dengan kemampuan pemain bola sepak tempatan untuk terus berkembang dalam saingan Liga Malaysia 2022.

“Warna dan corak rekaan pada bola MFL Accelerate 21.1 Pro sememangnya akan dapat melonjakkan lagi jenama pertandingan-pertandingan MFL dan kami berterima kasih kepada PUMA kerana menjadi jenama pertama mengeluarkan bola edisi khas untuk liga kita.

“Sudah pasti dengan kelebihan teknologi terkini yang diterapkan pada setiap perincian bola MFL Accelerate 21.1 Pro bakal membantu pemain-pemain meningkatkan lagi prestasi permainan mereka sekali gus menambah kualiti saingan Liga Malaysia 2022. Kita juga berharap agar kerjasama antara MFL, PUMA dan ACTIVE SPORTS ini bukan hanya dapat dirasai di dalam padang malah dapat dinikmati jutaan peminat bola sepak tempatan menerusi aktiviti dan rancangan promosi yang akan dijalankan bersama nanti,” .

Sukan bola sepak sentiasa berkembang dengan pemain-pemain Liga Malaysia terus bersaing untuk meningkatkan tahap kemahiran lebih tinggi dan PUMA menerusi bola MFL Accelerate 21.1 Pro bakal membantu setiap pemain memperagakan prestasi terbaik.

Bola edisi khas ini dihasilkan menerusi teknologi moden di mana ia direka menerusi frekuensi tinggi untuk pengekalan bentuk yang sangat baik, ketahanan dan mengurangkan penyerapan air.

Konfigurasi 8 panel yang unik pula mengurangkan bilangan jahitan yang menghasilkan panel yang lebih besar untuk sambungan yang lebih baik dengan bola.

Bagi Pengurus Besar PUMA, Steven Tan,“Kami sangat gembira untuk bersama MFL secara rasmi. Bola sepak sentiasa tertanam di dalam DNA PUMA, dan kami percaya bahawa ini adalah salah satu cara yang paling bermakna buat kami untuk mendekati golongan belia dan atlet di Malaysia.

“Matlamat kami adalah untuk mendorong bola sepak tempatan ke hadapan dan untuk menyerlahkan potensi yang belum diterokai dalam diri atlet Malaysia. Bola baharu itu juga mengingatkan identiti negara kita, seperti yang ditunjukkan oleh reka bentuk bola yang mencerminkan bendera Malaysia.

“Kami sepenuh hati sudah tidak sabar untuk melihat bola MFL Accelerate 21.1 Pro edisi khas baharu kami beraksi di padang bola sepak dan akan terus menginovasi produk kami supaya pemain bola sepak Liga Malaysia dan seluruh negara akan bermotivasi untuk melampaui batas mereka,”.

Manakala permukaan PU bertekstur 3D 1.2mm disepadukan untuk aerodinamik bagi meningkatkan ketahanan lebih baik manakala POE foam yang baru dibangunkan dapat menambah baik sentuhan dengan meningkatkan sensitiviti, memberikan sentuhan lebih teguh serta konsistensi lantunan yang lebih baik.

Selain direka dengan tekonologi terkini untuk melengkapkan pelbagai gaya permainan bola sepak moden, bola MFL Accelerate 21.1 Pro yang diiktiraf oleh badan induk bola sepak dunia FIFA ini memiliki corak cukup menarik dengan warna putih sebagai warna utama disulam dengan rekaan grafik berwarna biru, merah dan kuning sebagai simbol warna Jalur Gemilang.

Logo besar Puma juga boleh dilihat dipermukaan bola bersama dengan logo MFL. Bola MFL Accelerate 21.1 Pro ini boleh didapati secara ekslusif di ACTIVE SPORTS, kedai PUMA terpilih dan PUMA.com dengan harga bermula RM49 hingga RM559.

- Advertisement -