cristiano-2

Oleh Ku Mohd Lufti

Bintang bolasepak Portugal, Cristiano Ronaldo menjalankan hubungan perniagaan dengan Kumpulan Perhotelan Pestana sebuah organisasi yang terkenal dengan pengurusan hotel.

Ronaldo menjadikan perniagaan dalam bidang perhotelan sebagai salah satu impiannya selepas bersara daripada arena bola sepak.

Hotel CR7 dengan 82 bilik dibina di bandar Lisbon, hotel kedua milik Ronaldo selepas yang pertama dibina di temoat kelahirannya di Funchal di kepulauan Madeira Julai lalu.

Malah, Ronaldo turut bercadang untuk membina dua lagi hotel dan lokasi yang menjadi pilihan adalah di Madrid dan New York.

“Ini adalah saat paling unik untuk saya nikmati kerana kehidupan bukan hanya bola semata mata. Sudah tentu bolasepak adalah keinginan utama, tetapi saya juga perlu memikirkan tentang masa depan.

“Saya masih ada banyak masa dalam karier bolasepak dan mungkin ada tempoh 10 tahun lagi sebelum bersara dan bidang perhotelan adalah salah satu impian saya.”kata Ronaldo selepas merasmikan hotel CR7.

Kenyataan daripada Kumpulan Perhotelan Pestana, kerjasama dengan Ronaldo melibatkan empat buah bangunan hotel dengan nilai dianggarkan berjumlah 75 juta Euro.

- Advertisement -