iskandar.zulkarnain

Oleh Ku Mohd Lufti

Status Kejohanan Badminton Terbuka Malaysia akan ditentukan oleh venue Stadium Negara yang menjadi lokasi bagi acara itu pada tahun depan.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak mempunyai pilihan lain selepas Stadium Putra Bukit Jalil serta Stadium Melawati, Shah Alam sedang menjalani proses naik taraf.

Malah, Stadium Negara juga perlu menjalani proses naik taraf untuk mengekalkan status Premier untuk Kejohanan Terbuka Malaysia pada 2017.

Pemangku Presiden BAM, Tan Sri Mohamed Al Amin Abd Majid optimis mampu untuk mencapai kriteria yang ditetapkan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) untuk mengekalkan status Terbuka Malaysia pada 2017.

“Ia penting bagi kami untuk membuat keputusan yang tepat tetapi ia tidak terlalu awal, kami masih menjalankan proses persiapan. BWF akan mencuba untuk mencari negara-negara yang terbaik untuk membenarkan mereka menjadi tuan rumah kepada Siri Super Premier.

“Kami berharap bahawa kami boleh menjadi salah satu daripada negara-negara yang akan diberikan status Siri Super Premier itu,” kata Al Amin.

Malaysia mengubah status Terbuka Malaysia kepada Siri Super Premier bermula 2014 dan merupakan taraf paling tinggi dalam kalendar BWF.

- Advertisement -