Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) tampak gagal mematuhi arahan daripada FIFA untuk menyelesaikan tunggakan gaji terhadap bekas pemain importnya, Casio Francisco De Jesus berjumlah RM629,620.28.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak KAFA, Ahmad Muzakkir Hamid berkata pihaknya telah menfailkan rayuan pengangguhan pembayaran serta membatalkan keputusan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) ke Mahkamah Timbang Tara Sukan berhubung isu itu.

“Kami memohon penangguhan pembayaran denda sehingga keputusan rayuan diputuskan namun Mahkamah Timbang Tara Sukan masih belum memutuskan sama ada permohonan ini dibenarkan atau tidak.

“Sekiranya dibenarkan maka KAFA diberi tempoh untuk membuat bayaran sehingga keputusan tersebut diputuskan,” katanya dalam satu kenyataan media.

FIFA mengarahkan KAFA supaya menyelesaikan tunggakan gaji kepada bekas pemain import pertahanan itu dalam tempoh 30 hari bermula 23 April lalu.

Isu itu memaksa KAFA melancarkan tabung derma dalam talian bagi membantu persatuan itu menyelesaikan isu terbabit dan menyelamatkan Kelantan daripada dikenakan tindakan keras oleh FIFA.

Beliau berkata sehingga kini kutipan derma yang dilancarkan pada 9 Mei lalu berjumlah RM12,400.

“Kami berharap lebih ramai lagi penderma terutamanya daripada penyokong pasukan The Red Warriors (TRW) tampil memberikan sumbangan,” katanya.

Selepas tiga perlawanan sebelum saingan Liga Malaysia (Liga-M) ditangguhkan akibat penularan pandemik COVID-19, TRW menduduki tangga ketujuh liga dengan memperoleh empat mata, hasil satu kemenangan dan satu seri.

- Advertisement -