Penyertaan 19 pemain India dalam Terbuka Malaysia 2021 dari 25-30 Mei diragukan berikutan keputusan kerajaan Malaysia untuk melarang penerbangan dan pelancong buat sementara waktu dari India.

Dan dengan kejohanan itu hanya dua minggu lagi, larangan perjalanan kemungkinan besar akan berlaku untuk jangka waktu yang tidak dijangka memandangkan keadaan Covid-19 yang semakin buruk di India dengan penduduk 1.4 bilion.

Antara pemain terkenal India ialah bekas pemain nombor satu dunia K. Srikanth dan B. Sai Praneeth, pemenang pingat gangsa Kejohanan Dunia 2019.

Pertandingan perseorangan wanita juga dapat menyaksikan juara dunia P.V. Sindhu dan bekas pemain nombor satu dunia Saina Nehwal hilang dari senarai.

Terdapat juga 10 pemain beregu untuk Terbuka Malaysia 2021 yang merangkumi tiga tempat menarik utama di beregu lelaki dan masing-masing dua di beregu wanita dan beregu campuran.

Perkembangan baru-baru ini akan memberi tamparan hebat terutama kepada Srikanth dan Saina.

Kelayakan mereka menjadi rumit setelah acara Terbuka India (11-16 Mei), ditunda kerana lonjakan kes Covid-19.

Srikanth, perempat final di Olimpik Rio, berusaha untuk memecahkan 16 tangga teratas Race to Tokyo untuk bergabung dengan Praneeth ke temasya kuadrenial pada bulan Julai.

Dalam pertandingan perseorangan, sebuah negara dapat memenuhi syarat maksimum dua pemain jika kedua-duanya berada di tangga 16 teratas.

Srikanth menduduki tempat ke-20 sementara Praneeth berada di tempat ke-13.

“Tapi masih belum berakhir untuk saya. Sekiranya saya dapat mengatur separuh akhir di Malaysia dan suku akhir di Singapura, itu bagus untuk peluang kelayakan saya. Sudah tentu, ini mengandaikan pertandingan ini berlangsung,” kata Srikanth.

Saina, yang memenangi pingat pertama dalam sukan badminton India di London 2012 setelah meraih gangsa, juga menghadapi situasi yang sama ketika dia berusaha untuk layak ke Olimpik keempat berturut-turut.

Saina menduduki tempat ke-22 dalam ranking Olimpik perseorangan wanita sementara Sindhu berada di tempat ketujuh.

- Advertisement -