Tengku Abdullah

Keputusan saya pada 7 September 2015 yang lalu untuk meletakkan jawatan sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia, adalah salah satu keputusan yang paling sukar saya lakukan sebagai seorang pegawai bola sepak. Ia tidak mudah kerana saya terpaksa meletak jawatan sebelum aspirasi dan impian saya untuk bola sepak Malaysia dipenuhi.

Walau bagaimanapun rentetan kekalahan yang memalukan oleh pasukan kebangsaan, adalah terlalu besar bagi saya untuk mengekalkan kedudukan saya sebagai pemimpin. Malang sekali, kecekapan kami dinilai oleh kejayaan atau kegagalan pasukan kebangsaan. Mungkin ia kelihatan seperti tidak adil, tetapi ini adalah realiti keadaan, dan saya terpaksa menerimanya dengan hati yang terbuka.

Tetapi ini bukan kali pertama saya bercakap mengenai meletakkan jawatan, kerana pada 10 Julai yang lalu saya telah secara khusus memaklumkan kepada jawatankuasa eksekutif saya bahawa saya akan meletak jawatan jika Malaysia tidak layak ke pusingan akhir Piala Asia di UAE 2019. Ini adalah salah satu daripada unsur-unsur KPI yang saya telah tetapkan untuk diri sendiri.

Walau bagaimanapun kekalahan baru-baru ini terlalu mengecewakan dan memaksa saya untuk mempercepatkan perletakan jawatan ini.

Walaupun saya tidak suka mengecewakan semua pihak yang menyeru untuk perletakan jawatan serta-merta saya, saya mempunyai kewajipan profesional untuk meninggalkan FAM selepas sekurang-kurangnya meletakkan ia dalam kedudukan yang dihormati. Perkara terakhir yang saya tidak mahu adalah untuk pengganti saya mewarisi kapal yang sedang tenggelam di mana situasi itu akan menjadikan saya dilihat sebagai seorang tidak adil dan tidak profesional.

Oleh sebab itulah, saya dipaksa oleh etika profesional saya untuk membetulkan keadaan sebelum saya berundur. Tetapi yakinlah, walaupun tempoh saya menjadi Presiden tamat pada 2018, saya melihat diri saya menyerahkan tugasan kepada Timbalan Presiden Dato Sri Haji Afandi dan ahli jawatankuasa, dalam tempoh setahun ini. Dato Sri Haji Afandi akan mengambil alih tugas sebagai Pemangku Presiden sejurus ketiadaan saya nanti.

Bolasepak akan sentiasa menjadi sebuah sukan yang dekat di hati saya. Ia mungkin kelihatan tidak banyak sekarang, tetapi pada setahun yang singkat ini, sebagai Presiden saya telah meletakkan pelan untuk kebaikan bola sepak Malaysia, dan saya berharap satu hari nanti, kita semua akan dapat melihat hasil kerja saya.

- Advertisement -