Berbaki 100 hari lagi menjelang Sukan Para SUKMA 2024 di Sarawak, atlet Para Sarawak bersiap sedia dengan matlamat untuk memperoleh 83 pingat emas dan merampas kembali kejuaraan dari Sabah di halaman sendiri.

Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-kanak dan Kesejahteraan Komuniti Dato Sri Fatimah Abdullah menggesa atlet supaya fokus meningkatkan prestasi mereka dalam sukan olahraga dan renang, yang menawarkan peluang pingat terbanyak.

“Kita mesti pastikan kita mendapat pingat sebanyak mungkin, terutama dalam sukan olahraga yang merupakan kekuatan Sabah, dan renang, manakala sukan lain boleh melengkapkan usaha kita,” kata Fatimah.

Untuk rekod, pada Para Sukma 2022, Sabah muncul juara dengan 54 pingat emas, menewaskan Sarawak secara tipis, yang memperoleh 50.

Sarawak merupakan juara Para Sukma selama 13 kali berturut-turut dari 1994 hingga 2018.

Pada Sukan Para Sukma akan datang, seramai 1,528 atlet para dan 49 atlet sokongan dari seluruh Malaysia akan bersaing dalam 334 acara merentasi 10 sukan iaitu trek dan padang, renang, badminton, ping pong, boling, boccia, boling rumput, powerlifting, memanah dan catur, semuanya akan diadakan di Kuching.

- Advertisement -