15/07/2021 – Tour de France 2021 – Etape 18 – Pau / Luz Ardiden (129,7 km) – Tadej Pogacar (UAE TEAM EMIRATES)- Vainqueur de l’etape

Tadej Pogacar dari Slovenia mendakwa kemenangan Tour de France berturut-turut untuk menegaskan penguasaannya dalam jersi kuning pendahulu.

Pogacar melaju dengan jelas pada penghujung puncak di Peringkat 18 di Luz Ardiden untuk mengukuhkan kedudukan beliau di klasifikasi keseluruhan hingga lima minit 45 saat.

Jonas Vingegaard dan Richard Carapaz menduduki tempat kedua dan ketiga.

Pogacar dijangka memenangi percubaan waktu di pentas kedua pada hari Sabtu untuk menutup pertahanan Tournya.

Kemenangan pelumba berusia 22 tahun itu juga menyaksikan dia melangkah ke puncak klasifikasi raja pegunungan dan dia kini kemungkinan akan tiba di Paris pada peringkat akhir prosesi Ahad sebagai pemilik tiga daripada empat jersi perlumbaan – kuning, polka dot dan jersi putih – untuk tahun kedua berturut-turut.

Pelumba Britain, Mark Cavendish, yang memakai jersi hijau sebagai peneraju klasifikasi mata, menamatkan garisan penamat lebih dari 32 minit selepas Pogacar, tetapi masih dalam waktu yang ditentukan untuk hari itu.

Ineos Grenadiers telah berusaha menggunakan pendakian terakhir untuk mengatur Carapaz untuk serangan akhir.

Tetapi Pogacar, dibantu oleh rakan sekerja UAE Team Emirates, Rafał Majka, yang membuat gerakan penting pertama, dan kemudian melaju dengan jelas setelah mengejar Enric Mas yang diharapkan dari GC Sepanyol Movistar.

“Ini sukar dipercayai,” kata Pogacar. “Selepas semalam, saya merasa sangat baik dan saya benar-benar gembira dengan kemenangan ini. Ini gila. Masih ada tiga hari lagi sehingga anda tidak pernah tahu, tetapi ia kelihatan bagus.

Ketika ditanya apakah dia harus khawatir dengan percubaan waktu yang akan datang, Pogacar menambahkan: “Mengapa saya perlu bimbang? Anda boleh kehilangan enam minit dalam percubaan masa. Ini pernah terjadi sebelumnya, tetapi saya cukup yakin.”

Klasifikasi Kesuluruhan selepas Perigkat 18

  1. Tadej Pogacar (Slo/UAE Team Emirates) 75jam 00minit 02saat
  2. Jonas Vingegaard (Den/Jumbo) +5min 45saat
  3. Richard Carapaz (Ecu/Ineos Grenadiers) +5min 51saat
  4. Ben O’Connor (Aus/AG2R Citroen) +8min 18saat
  5. Wilco Kelderman (Ned/Bora-Hansgrohe) +8min 50saat
  6. Enric Mas (Spa/Movistar) +10min 11saat
  7. Alexey Lutsenko (Kaz/Astana) +11min 22saat
  8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) +12min 46saat
  9. Pello Bilbao (Spa/Bahrain-Victorious) +13min 48saat
  10. Rigoberto Uran (Col/EF Education Nippo) +16min 25saat
- Advertisement -