Geraint Thomas merancang untuk meneruskan karier perlumbaannya sehingga Sukan Olimpik Paris pada tahun 2024, walaupun persembahannya sangat mengecewakan dalam Tour de France tahun ini.

Juara Tour de France 2018, yang mengalami kecederaan bahu di Peringkat Ketiga tahun ini, mengakui bahawa sebelum pentas Alpine kedua pagi Ahad ke Tignes, dia sudah hampir berhenti dari perlumbaan di Perancis.

“Saya rasa jika saya tidak bangkit seperti yang saya lakukan pada hari Ahad, ini akan menjadi lebih rumit,” kata ketua pasukan Ineos Grenadiers semasa hari rehat pertama Tour di Tignes. “Tetapi ini adalah Tour de France, ini adalah perlumbaan basikal terbesar di dunia dan saya tidak mahu pergi begitu saja.”

Pelumba Welsh yang berusia 35 tahun itu mengakui bahawa dia harus ‘pergi jauh’ untuk bertahan di sepasang pentas Alpine pada hujung minggu lalu, yang dikuasai oleh Tadej Pogacar.

“Saya pergi dengan mendalam dengan segalanya, sama ada perlumbaan basikal – atau pergi keluar,” kata Thomas.

“Itulah cara saya. Saya tidak mudah berputus asa, itulah sebabnya saya memulakan pentas pada hari Ahad. Sejujurnya, saya berfikir: “Ini akan sama seperti hari Sabtu,” tetapi anda berjuang dan memberikan semuanya, dan kemudian tiba-tiba anda dapat membalikkannya dan keluar dengan lebih baik. “

“Rasa sakit akibat kecederaan jauh lebih baik sekarang – lebih hanya rasa sakit di kaki saya. Lebih-lebih lagi untuk melewati hari-hari awal mengambil lebih banyak daripada saya daripada biasanya. Ini adalah kesan kumulatif menggali, yang membuat anda lelah. Tetapi bahu tidak begitu menyakitkan sekarang. Ia hanya mengatasi keletihan dan menjelajah Tour. “

“Ini adalah keseluruhan Olimpik, menimbang apa yang terbaik,” katanya merujuk kepada jarak dekatnya jelajah pada 18 Julai dengan Sukan Olimpik Tokyo seminggu kemudian.

“Latihan yang bijak, sangat sesuai. Satu-satunya perkara adalah pemulihan cepat dari Paris untuk pergi ke luar sana (ke Jepun).”

Meskipun demikian, Thomas tidak menolak untuk meninggalkan Tour sebelum tiba di Paris dengan tujuan untuk memberi masa pemulihan yang lebih besar sebelum terbang ke Tokyo.

“Ini bukan Jelajah terakhir, tetapi kontrak berakhir tahun ini dan Sukan Olimpik Paris akan menjadi gol akhir yang bagus, jadi mungkin tiga tahun lagi. Tetapi ada beberapa lawatan lagi di sana. “ – Oleh Akira Wong

- Advertisement -